kaldata.comснимка: SRI International, УикипедияУилям Инглиш, по-известен като Бил, един от отговорниците

...
kaldata.comснимка: SRI International, УикипедияУилям Инглиш, по-известен като Бил, един от отговорниците
Коментари Харесай

Бил Инглиш, един от създателите на компютърната мишка, почина на 91 години

kaldata.com

фотография: SRI International, Уикипедия

Уилям Инглиш, по-известен като Бил, един от отговорниците за основаването на компютърната мишка, е умрял на възраст от 91 години. Изобретателят е роден през 1929 година в Кентъки, Съединени американски щати. Преди да постъпи във военноморските сили на Съединени американски щати, той приключва електроинженерство.

Той основава първата мишка през 1963 година. Използва концепцията на своя сътрудник Дъг Енгелбарт, родила се до момента в който двамата работят в областта на ранните компютърни калкулации.

Само две десетилетия по-късно, мишките са на всички места, с навлизането на компютъра в домовете на хората.
Медиите в Съединени американски щати получават удостоверение за гибелта му от неговата брачна половинка
Енгелбарт основава концепцията, описвайки я просто като къси бележки по тематиката, в Изследователския институт в Станфорд. Тези бележки очевидно са задоволителни, тъй като Инглиш съумява да се оправи.

Първата версия е дървено блокче с един бутон и две колелца изпод. Едното дава отговор за отвесните придвижвания, а другото за хоризонталните.

През 1999 година, Инглиш изяснява, че са работили върху компютърно редактиране на текст. Целта била да се сътвори устройство, което може да помогне с избирането на съответни знаци и думи.

Правят опит, в който карат консуматори да тестват мишката, дружно с нейни други възможности – като да вземем за пример джойстик. Мишката е очевиден любимец. Документират заключенията си, само че трудът им е пренебрегнат с години.

Идва 1968 година, когато се случва първата обществена проява на мишката. Тя е показана дружно с нови разработки – за видео конферентна връзка, работа с текст и ранна форма на връзки, които наподобяват познатите на всеки линкове.
Презентацията изумява хората.  По-късно от разнообразни лица е оповестена за „ майката на всички демонстрации “.
Попитан десетилетия по-късно, дали това е главният миг в актуалните изчислителни системи, господин Инглиш дава отговор: „ Не бих оспорил това. “, напомнят от БиБиСи.
Котка и мишка
Някои истории описват, че назоваваме устройството „ мишка “ поради неговия размер и приликата на кабела с опашката на животното. Други пък настояват, че името е обвързвано с курсора, който тогава се назовава котка, тъй като „ преследва “ придвижванията на новата джаджа.

Нито Инглиш, нито Енгелбарт имат спомен кой е решил устройството да се назовава мишка и каква е точната причина за това.

 

Цялата публикация ТУК

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР